Descobreix l'Orri

Història

La idea del projecte s’inicià el 1999 i l’any 2000 es creà el Centre de Desenvolupament Sostenible dels Pirineus. El 2004 s’iniciaren tallers d’autoconeixement a la natura i un grup de treball per a la creació d’un centre especialitzat en consciència ecològica. El 2012, en Ferran Pauné, apassionat de la natura i el desenvolupament humà, adquirí una antiga granja i arrencà el projecte arquitectònic i la compra de materials de construcció naturals i locals. El 2018 es fundà la cooperativa Compartint consciència amb Feliu Funollet, professor d’esports a la natura, amb l’objectiu d’impulsar les obres i una major diversitat de cursos. Amb l’ajuda de nous socis, es projecta l’inici de la construcció el 2021.

 

L’Orri és en una finca adquirida el 2012 per Ferran Pauné, amb la visió de crear un espai de referència per al desenvolupament humà. Les primeres accions consistiren en pensar com transformar un espai industrial en una llar de coneixement, mitjançant la intervenció arquitectònica. Després de nombrosos estudis sobre el terreny, de comprendre el lloc, la dinàmica de les estacions de l’any, del Sol o dels vents, es realitzaren les propostes paisatgístiques, urbanístiques i arquitectòniques.

 

El 2014 s’inicià la cerca i preparació dels materials de construcció locals i orgànics, tenint en compte la mínima petjada de carboni tant en la construcció com en la vida útil de l’equipament, la integració a la cultura local i el reciclatge dels equipaments el dia que esdevinguin obsolets. Es triaren materials com la fusta, la palla o la calç aèria artesana. Mitjançant un acord amb el municipi, s’adquirien arbres per a fusta al bosc comunal, els quals es triaren curosament un a un. Posteriorment es serraren les peces en serradora local.

Els Pirineus

Situat en 1,5 hectàrees de prats, en un turó on conflueixen la muntanya i les valls, l’Orri és un colpidor mirador natural. Envoltat 360ª de muntanyes, la seva bellesa acull els visitants que venen un cap de setmana, una setmana o més per aprendre, créixer o construir el futur.

El centre és situat a la Vall de Ribes, on la serralada dels Pirineus acull monestirs que foren un important centre cultural de l’Europa medieval. Ubicat entre parcs naturals i nuclis rurals seculars, la seva bellesa és inspiradora. A 115 Km de Barcelona, i comunicat directament per tren, l’espai permet un accés directe des d’aquesta cosmopolita i dinàmica ciutat i facilita els intercanvis d’estudiants i experts internacionals.

Catalunya

Catalunya és un país petit, nascut fa més de mil anys entorn dels Pirineus. En aquell moment la serralada era la columna vertebral del país, un lloc de trobada, lluny del concepte modern de frontera divisòria entre la Catalunya Nord, ubicada principalment a França, i la Catalunya Sud, dins l’Estat Espanyol. Campelles se situa a la Catalunya Nord, dins de l’antic comptat de Cerdanya, un dels comptats dins l’imperi carolingi que iniciaren el naixement d’una llengua, cultura i nació diferenciades a partir del segle VIII.

El caràcter comercial de la seva economia i confederal de la seva estructura política, amb un dels parlaments més antics del món, feu que la corona catalano-aragonesa s’estengués pel Llenguadoc i, més tard, per la Mediterrània. Actualment els països catalans comprenen el País Valencià, les illes Balears, Andorra, Catalunya i l’Alguer, a Sardenya.
Els monestirs van esdevenir grans centres de la cultura en l’edat mitjana. La pacient recopilació dels monjos als escriptoris dels monestirs mantindria les eines intel·lectuals que havien bastit les civilitzacions clàssiques i permetria la seva arribada als nostres dies. A prop de l’Orri trobem importants monestirs com el de Ripoll, el de St. Martí de Canigó o el de Cuixà.

 

Els Països Catalans han estat des de sempre una cruïlla de cultures i influències. La tradició cultural catalana, gràcies a la resiliència de les seves societat i economia, ha donat molts fruits a la humanitat, com la literatura universal de Ramon Llull, Joanot Martorell, autor de la primera novel·la moderna d’Europa, o de Miquel Sirvent (conegut com Cervantes). Per exemple, a l’alta edat mitjana l’escola de Girona (segles XI a XIII), era el centre cabalístic més important d’occident. Místics com Santa Teresa de Jesús, arquitectes com Antoni Gaudí, músics com Pau Casals o artistes com Joan Miró, forment part dels esglaons de la dinàmica comunitat cultural catalana.